Geopend tijdens weekend Bevrijdingsmars

Zondag 2 november 2014 wordt de Canadese Bevrijdingsmars gelopen. Ter gelegenheid van deze jaarlijkse mars is het museum zaterdag 1 en zondag 2 november van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Canadese Bevrijdingsmars

De Canadese Bevrijdingsmars is een jaarlijks terugkerend wandel evenement dat plaatsvindt in de maand november. De wandeling start aan de Westerscheldedijk in Hoofdplaat. Via tal van dijken gaat de tocht richting Oostburg. Het tweede deel van de mars gaat via Zuidzande en Terhofstede naar Retranchement, een typisch dorpje met een omwalling daterend uit de Spaanse bezetting. Via de Hickmanbrug (genoemd naar een gesneuvelde Canadese sergeant) trekken we de Belgische grens over richting Oosthoek en Knokke.

Bevrijding

In november 2014 is het 70 jaar geleden dat Sluis, als laatste plaats in Zeeuws-Vlaanderen, door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zeeuws-Vlaanderen. Aan de bevrijding gingen twee maanden van hevige strijd in West Zeeuws-Vlaanderen vooraf tussen de Duitse en Canadese troepen (Operation Switchback). Aan geallieerde zijde sneuvelden 779 militairen. Aan Duitse zijde vielen er 1.305 doden en werden ongeveer 13.000 manschappen krijgsgevangen gemaakt. Meer dan 600 burgers kwamen door oorlogshandelingen om het leven. De materiële schade aan woningen, bruggen en wegen was enorm. Plaatsen als Breskens, Oostburg, Aardenburg, Schoondijke en Sluis waren zo goed als met de grond gelijk gemaakt. De bevrijding werd dan ook veelal met gemengde gevoelens beleefd.